Artyx

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Topics - Sweetpea

Pagina's: [1] 2 3 ... 218
1
Je hoeft niemand te vertellen dat in een donut veel suiker zit. En dat je geen pak stroopwafels, 4 cupcakes en een hele reep chocolade naar binnen moet werken als je af wilt vallen, snapt ook iedereen. Maar wist je dat er in heel veel hartige producten nog meer suiker zit dan in een donut?

Suiker is een stiekeme vijand. Het zit namelijk niet alleen in zoet lekkers, maar juist ook in veel hartige producten. Suiker is overal. Als je bewerkt en verpakt voedsel koopt, kun je er de donder op zeggen dat het erin zit. Je zou denken dat het qua suiker niet veel ongezonder kan dan met een geglazuurde donut, maar surprise: dat kan wel degelijk.

Geglazuurde donut
In een geglazuurde donut zit 10 gram suiker. De Wereldgezondheidsorganisatie raadt aan niet meer dan 25 gram suiker per dag binnen te krijgen. Nederlanders krijgen zo’n 2 tot 3 keer die aanbevolen hoeveelheid binnen.

Depressie
Te veel suiker zorgt niet alleen voor overgewicht, maar vergroot ook het risico op hartklachten, diabetes en zelfs depressie. Heel goed als je steevast traktaties en toetjes afslaat, maar als je écht op je suikerinname wilt letten, moet je eigenlijk ook alle verpakkingen in de supermarkt bestuderen.

Om het alvast wat makkelijker te maken hebben we 12 producten op een rij gezet waarin (per portie of eenheid) meer suiker zit dan de 10 gram die de gemiddelde donut bevat.

1. Quaker instant havermout golden syrup – 11 gram

2. Een bakje frozen yoghurt in chocoladesmaak – 12 gram

3. Een Whopper van Burger King – 12 gram

4. De Meatball Marinara van Subway – 12 gram

5. De mueslireep met fruit, noten, amandelen en kokos van Kind – 13 gram

6. Koolsla van Kentucky Fried Chicken – 14 gram

7. Griekse yoghurt met blauwe bessen, 0% vet van Chobani – 15 gram

8. Tomatensoep van Campbell’s – 15 gram

9. Raisin Bran ontbijtgranen van Kellog’s – 17 gram

10. Tropisch fruit uit blik van Dole – 20 gram

11. Een tall light caramel frappuccino van Starbucks – 22 gram

12. Een blikje cola – 39 gram

Bron: cookloveshare.nl

3
Tips / Kefir geen melk en geen yoghurt maar een zuivelvariant met een milde smaak
« Gepost op: maart 04, 2017, 12:39:16 pm »
Wat is kefir?
Kefir is een yoghurtachtige drank die waarschijnlijk afkomstig is uit de berggebieden van Tibet of de Kaukasus. Kefir wordt van oudsher gemaakt met koeien-, geiten- of schapenmelk. De smaak is verfrissend en licht tintelend. Om kefir te maken heb je slechts twee ingrediënten nodig: melk en de zogenaamde kefirkorrels.
Lees anders dit artikel eens omdat het een goede uitleg geeft over Kefir. Met Jesse van der Velde heb ik op zich niet zoveel op.

Het mooie ervan is dat je dit ook in de magere soorten kan gebruiken als je een koeienmelk allergie hebt.
Zelf heb ik dat niet maar ik merk wel degelijk dat mijn buik minder rommelt als ik deze variant zuivel gebruik. Ik gebruik namelijk zelden of nooit meer een andere variant.

Kefir vind je tegenwoordig ook in het zuivelschap bij de Albert Heijn en bij AH online. Bijvoorbeeld Healthy People kefir 1,6 gram vet en 5 Kh per 100 ml. Maar ook Bio Kefir van Andechser met 1,5 gram vet en 4,1 Kh per 100 ml. En Öing met 1,5 gram vet en 3,8 Kh.

Je kunt Kefir ook kopen bij natuurwinkels. Let wel goed op het vet en de kh die op het etiket genoemd worden.


4
Tips / 3 goede redenen om vis te eten - Mét tips voor vishaters!
« Gepost op: februari 16, 2017, 06:49:21 am »
Net zoals veel groenten en fruit binnenkrijgen, hoort ook het eten van vis bij een gezond voedingspatroon. Want wie genoeg (vette) vis eet, blijft langer gezond. Maar weet je eigenlijk wel waarom? Dit zijn drie goede redenen om vis te eten.

1. Vis is brainfood
Onze hersenen bestaan grotendeels uit vet, waarvan de belangrijkste bouwstenen de omega-3-visvetzuren EPA en DHA zijn. Veel wetenschappers onderzochten het effect van deze visvetzuren op de hersenfuncties. Zo blijken de visvetzuren essentieel voor de aanleg van de hersenen bij baby’s in de baarmoeder en voor de ontwikkeling van de hersen van jonge kinderen.

Ook op hogere leeftijd hebben visvetzuren een functie. Bij mensen die veel vis eten, blijft het geheugen langer op peil. Bijkomend voordeel: de visvetzuren zijn ook nog eens goed voor hart- en bloedvaten. De gezonde omega-3-visvetzuren zitten vooral in vette vis. Paling, haring, zalm, sardines en makreel bevatten veel omega-3-visvetzuren.

2. Vis bevat vitamines
Er zijn niet veel voedingsmiddelen die vitamine D bevatten, maar vette vis bevat het wél. Van alle dierlijke producten – want daar zit vitamine D in – bevat vette vis het meeste. Met 100 gram tilapia, sardines of zalm uit blik heb je al je dagdosis vitamine D binnen. Je lichaam heeft nodig voor het sterk houden van je botten en tanden, voor je weerstand en voor de werking van je spieren.

3. Vis is lief voor je schildklier
Zeevis bevat van nature jodium. En ook dat is een voedingsstof die maar heel beperkt in onze voeding voorkom. Een stukje kabeljauw bijvoorbeeld van 100 gram bevat al wat je op een dag aan jodium nodig hebt. Verder zit er alleen jodium in zeewier en gebruiken bakkers gejodeerd zout voor het bakken van brood. Je kunt ook gejodeerd zout (JOZO) kopen voor gebruik in je eigen keuken. Dat is aan te raden, want je lichaam heeft jodium nodig voor een goede werking van de schildklier

Voor de slechte viseters
De voordelen van vis voor de gezondheid zijn niet te missen. Eet je niet of nauwelijks vis, zorg dan dat je het jodium binnenkrijgt via gejodeerd zout, je vitamine D via zonlicht op je huid. Of neem een vitamine D-supplement als je extra vitamine D nodig hebt. (Zo merk je of je een tekort hebt).

Voor de omega-3 neem je visoliecapsules of met visvetzuren verrijkte voedingsmiddelen. Let er wel op dat er echt visvetzuren in zitten. Alleen omega 3 op de verpakking zegt niet alles. Er moet bijstaan dat er EPA en DHA in zit. Want dat zijn de echte visvetzuren. Soms zit er ook het omega-3-vetzuur ALA (alfa-linoleenzuur) in. Deze wordt in het lichaam slechts in heel beperkte mate omgezet in de benodigde visvetzuren. En omega 6 en 9 heb je al helemaal niet nodig in een supplement.

Bron gezondheidsnet

5
Tips / Waarom je niet dagelijks op de weegschaal moet staan
« Gepost op: januari 05, 2017, 05:07:19 am »
Je gewicht zegt lang niet alles

Het lijkt zo simpel, even op de weegschaal stappen. Maar toch kun je het óók fout doen. En waar komen die schommelingen toch vandaan? Dit zijn wat tips en trucs bij het wegen.
Allereerst is het belangrijk dat je de weegschaal op een harde en egale ondergrond zet. Zachte vloerbedekking werkt niet goed, een ruwe natuurstenen vloer ook niet. Een tegelvloer of parket is wél geschikt.

Gebruik altijd dezelfde weegschaal. De weegschaal bij je zus in de badkamer of die in de spreekkamer van de dokter kan een heel ander gewicht aangeven.

Weeg jezelf altijd op het hetzelfde moment, bijvoorbeeld elke maandagochtend. Het beste moment is direct na het opstaan, als je net naar de wc bent geweest.

Weeg jezelf het liefst naakt.

Stap rustig op de weegschaal en blijf stil staan, met je voeten volledig plat en symmetrisch. Buig niet door je knieën om je gewicht af te lezen, doe alleen je hoofd naar beneden.

Weeg jezelf niet te vaak. Elke dag is echt niet nodig, ook niet als je wilt afvallen. Een gewicht schommelt van nature een beetje. De meeste mensen hebben een marge van ongeveer 1 tot 2 kilo. Die wisselingen komen voornamelijk door wisselingen in de hoeveelheid vocht in je lichaam. Als je een dag wat meer zout eet dan normaal, kun je meer vocht vasthouden en daardoor de volgende dag zwaarder zijn. Dat is bijvoorbeeld vaak zo als je in een restaurant hebt gegeten, omdat daar vaak wat zouter wordt gekookt. Dat extra vocht is na 1 of 2 dagen weer weg.

Vlak voor de menstruatie kunnen vrouwen 1 tot 2 kilo zwaarder zijn dan normaal, ook omdat ze dan wat extra vocht vasthouden.

Ook op warme dagen kun je wat meer vocht vasthouden, omdat de bloedvaten wat meer open gaan staan en zich wat meer vullen. Ook dan word je wat zwaarder. Het is (hoe gek het ook klinkt) dan juist goed om veel te drinken. Dan gaat het lichaam ook het extra vocht uitscheiden.

Heb je een onregelmatige stoelgang? Ook dat kan van invloed zijn op je lichaamsgewicht. Door verstopping kan er extra ‘vulling’ in de darmen zijn en dat weegt mee.

Je gewicht zegt lang niet alles. Het gaat ook om de spiermassa en de verdeling van het gewicht over je lijf. Iemand die mooi gespierd is en weinig vetweefsel heeft, kan (veel) zwaarder zijn dan iemand met veel vetmassa. Spierweefsel moet je koesteren en kweken. Het is actief weefsel, dat je stofwisseling blijvend op een hoger peil brengt. Behalve de weegschaal moet je dus ook regelmatig kritisch naar jezelf kijken in de spiegel. Een gespierd lijf ziet er veel strakker uit dan een lijf met veel vet.

Tot slot kun je de weegschaal en de spiegel uitbreiden met een meetlint. Want je middelomtrek is ook een goede maat of je gewicht op het juiste peil is. Als het lichaamsvet zich met name rond de buik zit, is dat minder gunstig dan als het vet zich rond de dijen en heupen bevindt. De middelomtrek meet je in het midden, tussen de onderste rib en de bovenkant van het heupbeen. In het onderstaande schema kun je zien of je in de gevarenzone zit. Overigens kun je ook een favoriete spijkerbroek gebruiken als maatstaf: als die strak gaat zitten, is het tijd om maatregelen te nemen.

BRON: gezondheidsnet.nl

6
Desserts en milkshakes / Kruidige watermeloen ijsjes: Fase 3
« Gepost op: augustus 25, 2016, 07:57:43 am »
Wist je dat ijs vaak veel zout bevat? Ga het maar eens bekijken op het etiket van een pak willekeurige roomijs.

Ingrediënten:
500 gram watermeloen (in stukjes gesneden)
1/2 limoen (uitgeperst)
6-8 blaadjes verse munt

Bereiding:
Pureer alle ingrediënten tot een gladde massa. Schenk het mengsel in 6 ijsvormpjes en laat deze ijsjes 3 tot 5 uur uur opstijven in de vriezer.

BRON: 'Zinderende zoutarme zomerrecepten' van de Nierstichting.

7
Vis / Vis met zoete aardappel van de BBQ - Fase 3
« Gepost op: augustus 25, 2016, 07:55:22 am »
Ingrediënten:
2 zoete aardappelen
1 rode ui
100 gram kerstomaatjes
1 eetlepel kappertjes
2 stukjes pangasiusfilet
2 plakjes rauwe ham

Bereiding:
Schil de zoete aardappelen en snijd ze in dikke plakken. Kook de plakken aardappel in ca. 6 minuten in weinig water gaar.
Pel de ui en snijd hem in halve ringen.
Was de kerstomaatjes en halveer ze.
Verdeel de plakken aardappel over 2 grote vellen aluminiumfolie.
Verdeel er de ui, de tomaatjes en de kappertjes over.
Wikkel iedere visfilet in een plakje rauwe ham en leg dit op de groente.
Vouw het folie goed dicht en laat de pakketjes op de hete barbecue in 10 minuten gaar worden.

Lekker met komkommer met radijs.
½ komkommer   
bos radijs   
azijn   
peterselie

BRON: gezondheidsnet.nl

8
Het is zo'n beetje onze lijfspreuk. Laat je niet foppen door mooie marketing termen, maar lees het etiket. Dat dit echt nodig is blijkt wel uit dit artikel. Aan het eind vind je een test of je voldoende kennis hebt om etiketten te lezen.

Tegenwoordig kun je ook bitterballen uit de oven kopen. Hebben die minder calorieën dan gefrituurde bitterballen na bereiding?


In de caloriechecker van het Voedingscentrum vind je voedingswaarden van producten. Hier zie je dat er zelfs meer calorieën zitten in de bitterballen uit de oven en meer verzadigd, en dus ongezond, vet.

Bitterbal uit de oven (15 gram)
Energie: 45 kcal
Vet: 2,7 g
Verzadigd vet: 1,3 g
Koolhydraten: 3,4 g

Bitterbal gefrituurd (15 gram)
Energie: 35 kcal
Vet: 2 g
Verzadigd vet: 0,9 g
Koolhydraten: 2,5 g

Om te zorgen dat de speciale ovenbitterballen toch knapperig worden in oven, zijn ze anders samengesteld dan de normale bitterballen die knapperig worden door het frituurvet. Het vervelende van dit soort producten is dat ze gezonder lijken, terwijl ze dat dus niet per se zijn. Hierdoor zou je het idee kunnen krijgen dat je ze vaker kan eten, of er meer van kan eten en daar schiet je dan qua gezondheid weinig mee op. Bedenk daarom altijd bij snacks: niet te veel en niet te vaak.

Misleiding

Soms zijn verpakkingen en imago’s van producten wat misleidend. Bekijk daarom de voedingswaardetabellen op de verpakking om te zien of een gezonder uitziend product daadwerkelijk een betere keuze is. Laat jij je foppen door het etiket? Test jezelf op: www.voedingscentrum.nl/etiket

BRON: www.gezondheidsnet.nl

9
Sport en beweging... / Sterke spieren met 5 oefeningen
« Gepost op: juni 12, 2016, 09:49:58 am »
Trainen en eiwitten eten voor een slank en sterk lichaam

’s Ochtends voor het ontbijt, ’s middags of voor het avondeten: kies één moment om je spieren te trainen en doe elke dag deze vijf oefeningen. Je wordt sterker, strakker én vermindert de kans op overgewicht en rugklachten.
Als we onze spieren niet trainen, slinken ze. En dat begint al vanaf ons 30ste. Het aantal spiercellen neemt af én de spiercellen worden minder sterk. Elke 10 jaar verliezen we daardoor gemiddeld 3 tot 5 procent van onze spiermassa en dat kan ernstige gevolgen hebben. Door het gebrek aan spierkracht vallen we sneller en is het moeilijker weer op te staan, simpelweg doordat we niet de kracht hebben onszelf overeind te helpen. Ook zijn de effecten van botontkalking, heup- en knieslijtage ernstiger als de spieren verslappen. Sterke spieren kunnen de gevolgen van slijtage namelijk deels compenseren. Zwakke spieren zorgen voor een slechte houding, waardoor bijvoorbeeld rugklachten juist kans krijgen.
Daarnaast leidt spierafbraak makkelijk tot overgewicht. Met minder spieren verloopt de stofwisseling minder efficiënt, waardoor het lichaam meer vet opslaat. Zo kan het gebeuren dat iemand in de loop van 20 jaar 5 kilogram spieren verliest terwijl er 10 kilogram vet bij komt. Gelukkig is er een eenvoudige manier om dit proces te stoppen.

Train je strak en sterk

Door te trainen worden de spiercellen groter en sterker. Spieren reageren heel snel op krachttraining. Binnen acht weken kunnen vrouwen die nooit aan sport hebben gedaan, gemiddeld 2 procent van hun lichaamsgewicht omzetten in spierweefsel. Bij mannen kan dit – dankzij het mannelijk hormoon testosteron – nog veel sneller gaan.

Spiertraining heeft nut op elke leeftijd; zelfs bij 90-plussers neemt de spierkracht met simpele oefeningen snel toe. Het is dus nooit te laat om te beginnen.

Spieren kun je op talloze manieren trainen. Naast oefenen met gewichten zijn bijvoorbeeld yoga en fitness (zoals pilates) uitstekende manieren om sterker te worden. Geregeld een aantal eenvoudige grondoefeningen doen, kan het verschil maken tussen een strak en sterk lichaam of voortijdig ‘instorten’.

Voldoende eiwitten eten
Niet alleen krachttraining is belangrijk om de spieren op peil te houden; cruciaal is ook het eten van voldoende eiwitten. Volgens de Nederlandse norm, vastgesteld door de Gezondheidsraad, hebben gezonde mensen per kilo lichaamsgewicht
0,8 gram eiwitten per dag nodig. Bij een gewicht van 70 kilogram is dit zo’n 56 gram eiwitten per dag.

Met een normaal, gezond voedingspatroon krijg je per dag 70 tot 90 gram eiwitten binnen. Bij vegetariërs is dit meestal iets minder; dat komt doordat dierlijke eiwitten voor het lichaam makkelijker op te nemen zijn dan plantaardige. Bovendien bevatten noten, granen en peulvruchten veel minder eiwitten dan vlees, vis, zuivel en eieren. Toch krijgt volgens het Voedingscentrum iedereen in Nederland voldoende eiwitten binnen en eten de meeste mensen zelfs meer eiwitten dan nodig is.

Volgens sommige onderzoekers is 0,8 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht echter niet voldoende voor 50-plussers om spierafname tegen te gaan. Doordat we op latere leeftijd eiwitten minder goed opnemen, hebben we er meer van nodig, is de redenatie. Uit Amerikaans onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat spierafname bij oudere proefpersonen tot staan wordt gebracht als zij dagelijks 1,6 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht binnenkrijgen. Bij een gewicht van 70 kilogram is dat 112 gram eiwitten per dag.

Goed om te weten: mensen met diabetes type 1 en ernstige nierproblemen mogen niet te veel eiwitten binnenkrijgen, omdat hun nieren dan extra hard moeten werken. Het advies voor deze patiënten is om niet meer dan 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag te eten, aldus het Diabetesfonds.

5 oefeningen
Met deze vijf eenvoudige oefeningen, zonder apparaten, train je het hele lichaam. Doe ze alle vijf elke dag en je blijft sterk.

Squat: Ga rechtop staan met de voeten op schouderbreedte. Laat de voeten ongeveer 30 graden naar buiten wijzen. Buig met een rechte rug door de knieën, alsof je op een stoel gaat zitten. Doe dit vijf keer. Bouw op tot twintig herhalingen.

Lunges: Sta rechtop met de voeten bij elkaar. Stap met het linkerbeen naar voren, waarbij het linker onderbeen een hoek van 90 graden met de grond maakt. Laat het achterste been zakken tot de knie bijna de grond raakt. Stap terug naar de uitgangspositie en herhaal de oefening met het rechterbeen. Herhaal dit vijf keer; bouw op tot tien herhalingen aan elke kant.

Push-ups: Ga languit op de grond liggen, plaats de handen naast de oren en druk het lichaam op met de armen. Hou het lichaam recht. Buig dan de armen en zak langzaam weer naar de grond. Als het nog te zwaar is, kun je beginnen met opdrukken vanaf de knieën. Doe dit vijf keer. Bouw op tot tien (vrouwen) of vijftig (mannen) keer.

Plank: Ga op de buik liggen met de ellebogen onder de schouders en de benen bij elkaar. Til het lichaam op, met een rechte rug, waarbij je op de onderarmen en tenen steunt. Span de buikspieren aan, hou de billen laag en hou deze positie zo lang mogelijk vast. Begin met tien seconden en bouw op tot een minuut.

Halve brug: Ga op je rug liggen met de knieën gebogen en de voeten een eindje uit elkaar. Leg je armen langs je zij. Span je billen aan en duw je heupen omhoog. Hou dit vijf tot tien tellen vol. Keer terug tot net boven de vloer en herhaal tien keer. Verzwaar de oefening door een been schuin omhoog te strekken.

BRON: gezondheidsnet.nl

10
Sport en beweging... / 10 verrassende voordelen van sporten
« Gepost op: juni 12, 2016, 09:47:29 am »
Positieve effecten van meer bewegen

Dat bewegen gezond is, weet iedereen inmiddels wel. Toch beweegt lang niet iedereen voldoende. Misschien dat de volgende tien redenen er wel voor zorgen dat je meer gaat bewegen?
1. Goed voor je hersenen en geheugen
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de hersenen gebaat zijn bij regelmatig sporten. Het is nog niet helemaal duidelijk waarom het precies zo is, maar wel dat het zo is. Gedacht wordt dat bewegen de bloedsomloop bevordert. Zo komt er meer zuurstof in je hersenen en dat is goed.

2. Meer zin in seks
Sporters zijn actiever in bed. De verklaring is volgens wetenschappers simpel: sporters hebben meer zelfvertrouwen en zijn tevreden met hun lichaam. Daarnaast verkleint veel bewegen bij mannen de kans op erectiestoornissen.

3. Minder stress
Door te sporten, maakt je lichaam onder andere endorfine en serotonine aan. Beiden staan bekend als gelukshormonen. Ook voedingsmiddelen die de serotonineproductie in je hersenen vergroten, zouden je humeur verbeteren. Endorfine heeft een kalmerend en pijnstillend effect.

4. Sterke botten
Je botdichtheid neemt na je dertigste af, waardoor ze steeds brozer worden. Sporten helpt dit tegen te gaan. Om sterk te worden en te blijven, moeten botten belast worden. Doe een sport waarbij je botten je gewicht dragen, bijvoorbeeld hardlopen.

5. Een gezond hart
Bewegen heeft effect op de belangrijkste oorzaken van hartaandoeningen. Het voorkomt dat je aders verstopt raken en verlaagt de bloeddruk. Ook vermindert het de kans op andere risicofactoren zoals diabetes, verhoogd cholesterolgehalte, overgewicht en aderverkalking.

6. PMS en menstruatiepijn
Regelmatig sporten vermindert bij vrouwen premenstruele pijnen. Volgens onderzoekers komt ook dit weer door het vrijkomen van de stof endorfine. Het verzacht de pijn en heeft een kalmerend effect. En wist je dat wanneer je tijdens de laatste fase van de menstruatiecyclus beweegt je meer vet verbrand! Ook kun je in die fase langer sporten zonder moe te worden.

7. Versoepelt de overgang
Ook voor vrouwen in de menopauze is van belang om te blijven bewegen. Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat het beoefenen van een sport overgangsklachten als opvliegers, nachtelijk zweten, slapeloosheid en prikkelbaarheid vermindert. Daarnaast vertraagt in de overgang de stofwisseling en is het moeilijker om buikvet te voorkomen. Sporten voorkomt die extra kilo's.

8. Positief effect op de spijsvertering
Als je last hebt van je darmen, bijvoorbeeld obstipatie of een opgeblazen gevoel, zal je waarschijnlijk niet altijd zin hebben om te gaan sporten. Toch kun je veel baat hebben bij meer bewegen en wel gaan. Bewegen heeft namelijk een enorm positief effect op je spijsvertering.

9. Goede lichaamshouding
Hebben de eerst acht punten je nog niet overtuigd? Misschien motiveert het je dat uit verschillende onderzoeken blijkt dat sporters zich beter voelen dan mensen die helemaal niet bewegen. Ze zitten beter in hun vel en stralen dit ook uit. Ook hebben sporters een betere lichaamshouding en hebben ze minder last van klachten als rugpijn.

10. Meer energie
Voel je je futloos en lukt het je echt niet om jezelf van de bank te slepen om in actie te komen? Realiseer je je dan dat je lichaam door beweging op gang komt. Je hart en longen worden aan het werk gezet en onder andere je bloedcirculatie verbetert. Al na een paar weken regelmatig sporten voel je je energieker en heb je meer zin in dingen. Probeer vaste sportmomenten te prikken of spreek met iemand af om het makkelijker vol te houden.

BRON: gezondheidsnet.nl

11
Tips / Ontdek wat je echt eet
« Gepost op: mei 19, 2016, 06:46:49 am »
Er staat een plaatje van een fit persoon op de verpakking van de krokante muesli, “dan zal het wel gezond zijn?” Bovendien is het biologisch en “dan zit er toch zeker geen toegevoegd suiker of zout in?”. Ons eten is niet altijd wat het lijkt. Als je weet wat je eet, is het makkelijker om gezond te kiezen.
We leven in een tijd waarin de winkels volop gezond eten voorradig hebben. Maar er staan ook schappen vol producten die niet zo goed voor je zijn. Dat groente en fruit gezond zijn en chips en snoep niet, dat weet iedereen. Maar hoe maak je een goede keuze in bijvoorbeeld kruidenmixen, dressings, toetjes, soepen en blikgroente?

Kook zelf
Zelf koken met verse producten geeft jou de controle over je bord. Zo kun je zout vervangen door verse kruiden, de suikerpot in de kast laten staan en bakken met zachte, gezonde vetten. Minder vlees, volkoren en superveel groente? Jij bepaalt. Vaak ben je nog goedkoper uit ook.

Niet zo’n kookheld? Dat hoeft ook niet. Met minimale inspanning heb je al wat lekkers op tafel. Bekijk onze recepten voor eenvoudige ideeën met verse producten. Kun je zelfs geen ei bakken? Onze kookhulp is nabij, hier vind je de basistechnieken van koken, bakken en braden.

Lees het etiket
Op verpakkingen vind je soms claims zoals: ‘natuurlijk’, ‘light’, ‘met extra vitamine’ of ‘zonder toegevoegde kleur- en smaakstoffen’. Of plaatjes met veel groente en fruit. Maar je weet pas of ze echt gezond zijn als je de achterkant leest. Op het etiket vind je een lijst met alle ingrediënten. Staat hier suiker en zout bij? Dan is dit eraan toegevoegd. Haal jij alles uit het etiket?

Vul eetdagboek Mijn Eetmeter in
Echt inzicht krijgen in wat je eet? Met de online tool Mijn Eetmeter hou je makkelijk een eetdagboek bij. Vul alles in wat je eet en je weet precies wat je binnenkrijgt op een dag. We weten dat mensen die een eetdagboek bijhouden vaak al gezonder gaan eten, omdat ze zich bewust worden van wat ze eten. Begin direct op Mijn Voedingscentrum

BRON: voedingscentrum.nl

NOOT Sweetpea Op het forum staan zoveel recepten die meestal makkelijk te maken zijn. En je hebt er geen pakjes voor nodig.

12
Vis / Zalm op een plankje in de BBQ - Fase 1 en 2 eiwit
« Gepost op: mei 14, 2016, 02:21:35 pm »


Ingredienten:
1 stuk zalmfilet zonder vel
(1 tl olijfolie in fase 2 eiwit)
Knoflook geraspt naar smaak
Snuf zout
Versgemalen peper
Verse dille fijn gesneden
Wat druppels citroensap

Benodigdheden:
Een BBQ met een deksel
Cederhouten blankje een uur onder het water gezet (kijk eens op vuurenrook.nl )

Bereiding:
Snijd het dunne deel van de zalm af en gebruik dat voor iets anders. Pocheer het bijvoorbeeld voor bij een salade.
Steek de BBQ aan en laat het warm worden tot 220C.
Smeer de moot zalm in met de zout, peper, dille, knoflook, citroen en olijfolie.
Droog het plankje.
Leeg de moot zalm op het plankje en laat deze in een paar minuten gaar worden. De kerntemperatuur moet ongeveer 48C zijn. Dan is hij heerlijk en niet door en door gegaard, dus niet droog.

Laat jezelf verrassen door de heerlijk smaak. Heb je een eiwitgroente dag? Bak dan wat ui, knoflook met aubergine en courgette aan in een pan en eet dit erbij voeg lekkere kruiden toe zoals bijvoorbeeld Baharat.

Van de afsnijdsels heb ik een zalmslaatje gemaakt. Gewoon heel simpel, wat druppels citroen, verse gemalen peper en een heel klein scheutje magere room. Kan je deze niet krijgen? Doe er dan wat Griekse yoghurt bij.
De 2% versie van Total is heerlijk, een heel verschil in smaak met 0% en beiden mogen vanaf fase 1.

BRON: macbbqpit.com

13
Wist je dat... / Nitraatrijke groenten verlagen bloeddruk
« Gepost op: mei 11, 2016, 06:56:27 am »


Nitraatrijke groenten, zoals rucola, spinazie en rode bieten, zorgen voor een verlaging van de bloeddruk. Dat blijkt uit een onderzoek van het Maastricht UMC+.
Rode bietensap is een bekend fenomeen onder sporters, omdat het prestatie verhogend zou werken. Rode biet bevat veel nitraat dat het lichaam kan omzetten in nitriet. Dat kan vervolgens weer worden omgezet in stikstofmonoxide (NO), waarvan wordt aangenomen dat het een positief effect heeft op diverse processen die een rol spelen bij het sporten. Zo zou stikstofmonoxide spieren efficiënter laten werken en bloedvaten verwijden zodat er meer zuurstof naar de spieren kan worden getransporteerd.

De Maastrichtse wetenschappers onderzochten of dit effect ook voor andere nitraatrijke groenten (naast rode biet) en voor een nitraatzout opgelost in water opgaat.

Nitraat en nitriet
Rucola en spinazie zijn twee bladgroenten die nog rijker aan nitraat zijn dan rode bieten. Daarom kregen een aantal gezonde vrijwilligers drankjes van al deze groenten voorgezet met daarin 0,8 gram nitraat, ongeveer de aanbevolen hoeveelheid voor sporters. Omgerekend komt dat neer op ongeveer 200 gram rucola of 350 gram spinazie. Dit werd vergeleken met een geconcentreerd drankje van rode bieten en met natriumnitraat opgelost in water, beiden met dezelfde hoeveelheid van 0,8 gram nitraat.

De nitraat- en nitrietspiegel in het bloed steeg ongeveer even veel na inname van alle vier de drankjes, maar alleen van de drie groenten ging ook nog eens de bloeddruk omlaag. Het opgeloste natriumnitraat in water had nagenoeg geen bloeddrukverlagend effect.

Ideale samenstelling
"In principe zit in bijna alle groenten wel iets van nitraat, maar met name groene bladgroenten zoals sla en spinazie zijn rijk aan het stofje", zegt hoofdonderzoeker Lex Verdijk. "Mocht je extra nitraat in willen nemen, bijvoorbeeld als je een verhoogde bloeddruk hebt, is het eten van meer groenten dus wellicht al voldoende, daar is geen supplement voor nodig. Het lijkt er op dat de samenstelling van groenten, waarin ook vitamines, vezels en andere stoffen zitten, het positieve effect van nitraat kan bevorderen. Wellicht kunnen we in de toekomst naar de ideale samenstelling voor een nitraatrijk drankje op basis van bijvoorbeeld rucola of spinazie."

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Nutrition.

BRONL gezondheidsnet.nl

14
Tips / Eten om mee te nemen naar het werk.
« Gepost op: mei 09, 2016, 03:59:52 pm »
We horen regelmatig dat mensen het moeilijk vinden om goed te eten op het werk.
Maar denk in mogelijkheden en wees inventief.

Hulpmiddelen:
Geen koelkast op het werk. Laat je niet weerhouden om vis, vlees of kip en zijden tofu mee te nemen!
Koop bij een Blokker of andere zaak een klein koeltasje met mini koude elementjes. Heel geschikt om alles voor een lunch of avondeten in mee te nemen.
Werkt ook als je altijd onderweg bent.

Magnetron op het werk? Heel handig om snel iets warm te maken.

Door de week wat minder tijd?
Heel veel dingen kan je in het weekend maken en invriezen en later eten. Denk aan de bouillon van soep, gehaktballetjes en noem maar op.
Tips voor lunch of avondeten:
Eiwitdagen:
Verschillende gehaktballetjes. Maak er meer en vries in. Handig om mee te nemen en voor als je een keer geen zin hebt om uitgebreid te koken.
Noord-Afrikaanse gehaktballetjes.
Tofu pannekoekjes. Beleg met wat je lekker vindt. Ik vind rabarberjam met een beetje verse magere roomkaas er heerlijk op.
Romige tofushake. Ga los met de smaakstoffen, caramel aroma, magere cacaopoeder etc.
Japanse pudding. Echt heerlijk.

Zuivere eiwitdagen deze recepten zijn ook geschikt voor eiwitdagen:
Muffins met kip.
Tonijncake. Een bommetje vol eiwitten.
Tonijnburger, zowel koud als warm te eten of even op te warmen in de magnetron.
Een salade van tonijn of zalm maak je heel snel. Meng de vis met een klein sjalotje, wat kappertjes of een kleine augurk. Wat verse magere roomkaas erdoor en klaar ben je. Doe er op een groente dag wat sla, tomaten bij en je hebt een heerlijk lunch.

Eiwit groentedag:
Indische noodle soep.Laat de groente weg en je hebt een prima soep voor fase 1.
Omelet met Hüttenkäse en basilicum.
Provençaalse gehaktballetjes

Fase 3:
Pastasalade met tonijn

Hebben jullie zelf tips voor de meeneem lunch of avondeten post de link dan bij dit onderwerp. Ik zal ze dan voor jullie in dit lijstje zetten.
Eet smakelijk!

15
Wist je dat... / De basis van gezond leven: een goede slaap
« Gepost op: mei 09, 2016, 03:06:46 pm »
Je kan yoga, ontspanning en mindfulness beoefenen tot je een ons weegt, maar als je niet goed slaapt dan pleeg je langzame roofbouw op je lichaam. Het effect van goede slaap wordt met regelmaat vergeten. Hoe zit dat eigenlijk bij jou? De hoogste tijd om je slaap eens onder de loep te nemen en daadwerkelijk je gewoontes aan te passen.

 
Herken je dit lees dan verder op vrouw&passie.

Pagina's: [1] 2 3 ... 218
Back to top