Artyx

Auteur Topic: Minder zout - meer kruiden! Vind hier recepten voor eigen gemaakte kruidenmixen.  (gelezen 31022 keer)  Share 

Sweetpea

  • Een gefluisterd woord kan men mijlen ver horen.
  • Beheerder
  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 13629
  • Country: nl
  • Karma: +14/-14
  • Leeftijd: 56
  • Locatie: Amsterdam
    • Bekijk profiel


Wanneer je om welke reden dan ook, minder zout wilt gebruiken, houdt dat niet in dat je minder smaak aan je eten wilt geven. Er zijn gelukkig ontzettend veel kruiden die zelfs veel meer smaak geven dan zout!
Zout versterkt de aanwezige smaken, maar voegt verder weinig toe aan de smaak. Dit in tegenstelling tot kruiden, die je gerecht kunnen maken of breken.
In alle pure kruiden zit geen toegevoegd zout. Wel kan aan kruidenmixen zout zijn toegevoegd. Dit moet dan wel altijd op de verpakking zijn aangegeven. Let hier dus goed op!
Kruiden kun je zowel gedroogd als vers gebruiken. Vers is natuurlijk lekkerder, maar niet altijd beschikbaar. Als je een tuin of ruim balkon hebt is het wel aan te raden om een eigen kruidentuin aan te leggen. Vooral in de zomerperiode kun je hier heel veel plezier van hebben!
Zelf heb ik in de loop der jaren een enorme kruidenla gekregen en ik heb daar dagelijks plezier van.

Gedroogde kruiden gaan lang mee, en zijn dus een prima investering. Koop een aantal potjes tegelijk en ga er mee experimenteren. Wat gebeurt er met je gerecht als je bijvoorbeeld meer peper of italiaanse kruiden toevoegt? Begin met kleine hoeveelheden en proef veel. Dit koken met kruiden kost in het begin wat meer tijd, maar ook heel veel resultaat.
Wil je bijvoorbeeld een stroganoffsaus maken? Kijk eens op de verpakking van een sausmix wat allemaal is toegevoegd, en probeer het zelf. Laat het zout (en de E-nummers!) weg en onthoud dat de ingrediŰnten in afnemende volgorde op de verpakking staan. (Wat er heet meeste inzit staat vooraan.)
Je zult zien dat je veel meer gerechten zelf kunt maken dan je dacht!
« Laatst bewerkt op: juli 15, 2012, 09:20:25 am door Sweetpea »
Afvallen is geen medicijn voor het leven.

Dukan Dieet Forum


Sweetpea

  • Een gefluisterd woord kan men mijlen ver horen.
  • Beheerder
  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 13629
  • Country: nl
  • Karma: +14/-14
  • Leeftijd: 56
  • Locatie: Amsterdam
    • Bekijk profiel
Kruiden- en kruidenmixen
« Reactie #1 Gepost op: april 17, 2012, 05:42:55 pm »
Hier verkopen ze in NL en Belgie diverse soorten kruiden, ook zonder zout, of zonder gluten.
http://www.gekruid.be/speculaaskruiden.html

Kruidenmixen
Vaak zijn kruidenmixen duur en weet je niet altijd wat er precies in zit.
Het leuke is dat je met de basis van de shoarmakruiden een leuke verzameling aan kruiden hebt die je ook in andere kruidenmixen kunt gebruiken. Je kunt natuurlijk experimenteren naar eigen smaak. Wat is er leuker dat iemand zegt jouw shoarmakruiden zijn wel heel lekker. Je kunt deze natuurlijk ook cadeau doen aan de kookliefhebbers.

Daar waar niet bij staat welke vorm je moet hebben wordt de poedervorm bedoeld.

TIP: Onze vriendenkring slaat samen de basiskruiden in en verdeeld alles dan voor het maken van de mixen.
Bij bijv. Ikea kan je heel handige potjes krijgen met strooideksel met groot gat en kleine gaatjes.

Diverse samenstellingen van speculaaskruiden.
6 theelepels kaneelpoeder
2 theelepels nootmuskaatpoeder
1 theelepel kruidnagelpoeder
1/2 theelepel witte peperpoeder
1 theelepel kardemompoeder
1 theelepel anijszaad

en op een Belgische site de volgende ideeen gevonden

30 g kaneel
10 g kruidnagelenpoeder
10 g nootmuskaat
5 g witte peper
5 g anijszaad
5 g korianderzaad

Bereiding:
Doe alle kruiden is een bak en schud ze door elkaar. Bewaar ze in een potje dat u goed kunt afsluiten.
U kunt de kruiden gebruiken voor bijvoorbeeld kruidnootjes of ander Sinterklaas snoepgoed.

Milde
20 gram kaneel
5 gram gemalen kruidnagel
5 gram gemalen foelie
2 gram gemberpoeder
1 gram kardemom


Scherp
15 gram kaneel
2 gram gemalen kruidnagelen
2 gram gemalen nootmuskaat
1 gram witte peper
1 gram gemberpoeder
1Ż gram kardemom

Speculaaskruiden met anijs
6 theelepels kaneel
2 theelepels nootmuskaat
1 theelepel kruidnagelpoeder
1 theelepel gemalen anijszaad

Overige kruidenmixen
Shoarmakruiden Ook al eens aan gedacht om mager gehakt hiermee te kruiden en te eten met zuurkool?
Meng alles in gelijke delen. Dus alles 1/2 eetlepel of 1 eetlepel als je wat meer wilt maken.
Zwarte peper.
Komijn
Korianderzaad
Piment
Paprikapoeder (pikant kan ook als je dat lekker vindt)
Gemberpoeder
Cayennepeper
Kaneel
Nootmuskaat
Kurkuma (Koenjit)
Knoflookpoeder
Gedroogde selderie
Gedroogde peterselie

Kipkruiden
1 1/2 theelepel paprikapoeder
1 theelepel uienpoeder
3/4 theelepel bonenkruid
1/4 theelepel koriander
3/4 theelepel knoflookpoeder.
1/2 theelepel zwarte peper
1/2 theelepel tijm gemalen
1/2 theelepel basilicum gemalen

Indiase kruidenmix / Tandoori mix

4 eetlepels koriander
2 eetlepels komijnzaad
1 eetlepel zwarte peperkorrels
8 zaaddozen van de koriander
3 in stukken gebroken kaneelstokjes
1 theelepel kruidnagel
1 halve theelepel nootmuskaat

Doe dit alles door de specerijenmolen of keukenmachine of vijzel. U kunt hier ook kurkuma (voor de gele kleur), gember, anijs of mosterdzaad toevoegen.
Lekker in groentegerechten en kipgerechten.

Italiaanse kruidenmix
Alle kruiden in gedroogde versie
2 theelepels basilicum
2 theelepels peterselie
1 theelepel oregano
1 theelepel uiensnippers
1/2 theelepel tijm
1/2 theelepels knoflookpoeder.
1 mespunt zwarte peper
1 mespunt salie

Jerk kruiden: Heerlijk om hamburgers mee te maken.
2 theelepels uienpoeder
2 theelepels chilipoeder
2 theelepels verse tijmblaadjes
1/2 theelepel verse gember (geraspt)
2 en 1/2 eetlepel sojasaus
2 theelepels piment
1/2 theelepel kaneel
3/4 theelepels vers gemalen peper

Cajunkruiden Heerlijk bij kip
Alle kruiden in gedroogde versie
2 1/2 theelepel paprikapoeder
2 theelepels knoflookpoeder
1 theelepel oregano
1 theelepel cayennepeper
1 theelepel zwarte peper
1 theelepel uienpoeder
1 theelepel tijm of rozemarijn (gedroogd).

Chilipoeder
Alle kruiden in gedroogde versie
3 eetlepels paprikapoeder
1 eetlepel komijn
2 eetlepels oregano
2 theelepels cayennepeper
1/2 theelepel knoflookpoeder

Chiliseasoning mix Lekker in gehakt.
1/2 theelepel paprikapoeder
2 eetlepels uiensnippers of poeder
1/4 theelepel knoflookpoeder
1 1/2 theelepel cayennepeper
1/2 theelepel zoetstof
1/2 komijnpoeder

Fines herbes
Gelijke delen:
Peterselie
Dragon
Kervel
Bieslook

Gyroskruiden
1 tl zout,
1/4 tl tijm,
1/2 tl basilicum,
1/2 tl oregano,
1/2 tl peper,
1 tl komijnpoeder,
1 tl paprikapoeder,
1/2 tl uienpoeder,
1/4 tl knoflookpoeder

Chinees vijfkruidenpoeder
2 theelepels Sichuan peper of zwarte peperkorrels.
8 stuks steranijs of 4 theelepels anijszaad
1 eetlepel venkelzaad
1/2 theelepel kruidnagelpoeder
1 eetlepel kaneelpoeder

Rooster de peperkorrels ongeveer 3 minuten in een droge koekenpan op matig vuur tot het aroma vrij komt.
Maal de peper, anijs en het venkelzaad in de mengbeker van de keukenmachine fijn. Of gebruik hiervoor een vijzel.
Zeef het mengsel en meng het met de andere kruiden.

Garam massala
1 eetlepel komijn
1 eetlepel koriander
2 theelepels zwarte peper
2 theelepels kardemom
1 theelepel kaneelpoeder
1/2 theelepel kruidnagel

Tacokruiden - Mexicaanse mix
2 theelepels uiensnippers
1 theelepel cayennepeper
1/2 theelepel paprikapoeder
1/4 theelepel oreganopoeder = 1 theelepel gedroogde oregano
1 theelepel ma´zena
1/4 theelepel knoflookpoeder
1/2 theelepel komijnpoeder

Benodigdheden Tacokruiden zonder ma´zena:
1 eetlepel chilipoeder
1/4 theelepel knoflookpoeder
1/4 theelepel uienpoeder
1/4 theelepel rode peper vlokken
1/4 theelepel oregano
1/2 theelepel paprikapoeder
1,5 theelepel komijn
1 theelepel zout
1 theelepel zwarte peper

Bereidingswijze:
Meng alle kruiden met elkaar en bewaar deze in een luchtdichte pot. Gebruik circa 2 theelepels van de tacokruiden per 500 gram vlees.

Ras El Hanout

Ras El Hanout is lekker bij gevogelte, vlees, wild, rijst en couscous.

Indien je het zelf wenst te maken is hier een recept:

- 5 TL zwarte peper korrels
- 4 TL gemberpoeder
- 4 TL komijnzaad
- 4 TL korianderzaad
- 4 TL gemalen kaneel
- 1 TL geraspte nootmuskaat
- 1 TL kardemomzaad
- 1 TL paprikapoeder
- 1 TL gemalen kurkuma
- 1 TL gemalen piment
- 8 kruidnagels

Maak alles fijn in een vijzel en meng goed door elkaar.

Kruidenmengsels om mee te bakken

Groningse koekkruiden
1 eetlepel kruidnagel
1 1/2 eetlepel kaneel
1/2 eetlepel nootmuskaat.
1 theelepel gemberpoeder
1/4 theelepel peper

Appeltaart kruidenmix
2 theelepels kaneel
1 theelepel nootmuskaat
1/3 theelepel gemberpoeder

Koekkruiden
1 el kaneelpoeder
1 tl korianderpoeder
1 tl gemalen nootmuskaat
1/2 tl gemberpoeder
1/4 tl pimentpoeder
1/4 tl kruidnagelpoeder

Inmaakkruidenmengsel
12 kleine gedroogde piri piri pepers
1 tl geel mosterdzaad
1 tl dillezaad
1 tl piment
1 tl kruidnagel
1 tl jeneverbessen
4 gedroogde laurierblaadjes in kleine stukjes
1 kaneelstokje in kleine stukjes

Doe alle specerijen in een vijzel/kommetje en meng ze grondig.
Het is in een goed afgesloten pot 1 maand houdbaar.
Maar beter gebruik je hem meteen voor het maken van oa uienjam dat je heel goed kunt eten op een Dukanbroodje en in combinatie met vlees en kip.

Baharat
Baharat betekent peper. Er bestaan verschillende variaties, maar ze bevatten altijd peper.

Voor 2 eetlepels.
2 tl zwarte peperkorrels
2 tl korianderzaad
1 tl komijnzaad
2 tl kruidnagels
zaad uit 6 kardemompeultjes (de groene zijn zeer aromatisch)
1/2 kaneelstokje in kleine stukjes gebroken
1 tl (hongaarse) paprikapoeder
1 tl gemalen nootmuskaat

Bak alle specerijen, behalve de paprika en nootmuskaat, droog in een kleine koekenpan op middelhoog vuur tot het geurt.
Laat het mengsel afkoelen en maal het met de paprika en nootmuskaat in een keukenmachine of kruidenmolen of vijzel tot een fijn poeder.

Bewaar dit mengsel maximaal 1 maand in een goed gesloten potje.

Shichimi togarashi
2 tl sichuan-peperkorrels (toko)
1 tl wit sesamzaad (gedoogd)
1 tl zwart sesamzaad (gedoogd)
2 tl gedroogde mandarijnenschil
1 tl fijngehakte nori (toko)
1 tl chilipoeder
1 tl maanzaad (gedoogd)

Maal de peper en het zaad in een vijzel, keukenmachine of kruidenmolen. Meng alles goed door elkaar.
Bewaar het mengsel maximaal 1 maand in een goed gesloten pot.

Lamsvleeskruiden
1 theelepel Kruizemunt
1 theelepel Basilicum
1 theelepel Kervel
1 theelepel Thijm
1 theelepel Rozemarijn
1 theelepel Paprika
1 theelepel Komijn
1 theelepel Zwarte peper
1 theelepel Koriander
1 theelepel Foenegriek
1 theelepel Karwij
1 theelepel Witte peper
1 theelepel Curcuma
1 theelepel Gember
1 theelepel Kruidnagel
1 theelepel Kardamom
1 theelepel Kaneel
1 theelepel Piment

Maal alle ingredienten in een keukenmachientje of blender.

Tex-Mex kruidenmengsel
1/4 kop chilipoeder
4 tl paprikapoeder
2 tl zout
2 tl gemberpoeder
2 tl oregano
1 tl zwarte peper
1 tl gemalen komijn
1 tl uienpoeder
1 tl knoflookpoeder
1 tl tijm
1 tl cayennepeper

Ingredienten Hongaarse kruidenmix:
4tl natriumarm zout
4tl paprikapoeder
1 tl knoflookpoeder
2tl gedroogde basilicum
1tl komijn
2tl gedroogde peterselie
Mincemeatkruiden
Gemengde Kruidenmix

Ingredienten:

2 theelepels all spice
2 stukjes kaneel
2 theelepels kruidnagel
2 theelepels nootmuskaat
2 theelepels gemberpoeder
1 theelepel kardamom
1 theelepel korianderpoeder (optioneel)

Bereiden:
Maal alles fijn of stamp de kruiden fijn in een vijzel.
Hussel alles goed door elkaar.

Marrakechmix

Kruidenmix voor een heerlijke Marokkaanse smaak. Laat er kip in marineren of maak een vegetarisch stoofgerecht met couscous. Hieronder zie je hoe je de mix samenstelt. Zout zit er niet in; dat voeg je naar smaak toe in de pan. Probeer ook eens de Marrakech marinade voor een extra smaakexplosie.

Benodigdheden.
20% Djinten (komijnzaad)
15% Paprikapoeder
10% Ketoembar, gemalen (korianderzaad)
10% Knoflookpoeder
10% Zwarte peper, gemalen
 7% Chilipoeder
 6% Cayennepeper
 5% Ketoembar, gesneden (korianderblad)
 5% Uipoeder
 4% Peterselie
 4% Mosterdzaad, gemalen
 2% Munt
 2% Kaneel

Alles goed mengen. Als het lukt alles maken van zaden en dan in keukenmachine of blender fijn maken. De smaak wordt hier intenser van.
« Laatst bewerkt op: juni 07, 2017, 09:01:29 am door Gnoeff »
Afvallen is geen medicijn voor het leven.

Sweetpea

  • Een gefluisterd woord kan men mijlen ver horen.
  • Beheerder
  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 13629
  • Country: nl
  • Karma: +14/-14
  • Leeftijd: 56
  • Locatie: Amsterdam
    • Bekijk profiel
Verse kruiden een stuk gezonder dan zout
« Reactie #2 Gepost op: april 23, 2012, 05:13:47 pm »
Aardappeltjes met rozemarijn, zalm met dille en pastasaus met verse basilicum. Door het zoutvaatje wat vaker te laten staan en te kiezen voor verse kruiden eet je een stuk gezonder. En minstens zo lekker!

Sfeer op je bord
Kruiden en specerijen geven net als zout een sterke smaak aan gerechten. Door minstens de helft van de hoeveelheid zout in je gerechten te vervangen door kruiden eet je al een stuk gezonder. Op deze manier geef je bovendien een bijzondere sfeer aan je eten. Heb je zin in Italiaans? Gebruik dan wat blaadjes basilicum of oregano. Liever een oosters tintje? Gebruik dan gember, kerrie of koriander.

Kruiden zijn gezond
Veel kruiden en specerijen zijn gezond. Niet voor niets worden ze al eeuwenlang gebruikt vanwege hun geneeskrachtige werking. Zo verlaagt knoflook het cholesterolgehalte, is tijm goed voor de luchtwegen en werkt kamille ontstekingsremmend.

Geur en smaak in eigen huis
Wil jij vaker koken met kruiden? Vrolijk dan je tuin, balkon of vensterbank op met potjes verse lekkernijen. Zo heb je altijd verschillende smaakmakers bij de hand en ben je een stuk goedkoper uit. Denk aan bieslook, rozemarijn, tijm, basilicum en koriander. Allemaal even lekker!

BRON: Margriet.nl
« Laatst bewerkt op: april 23, 2012, 05:16:49 pm door Sweetpea »
Afvallen is geen medicijn voor het leven.

Sweetpea

  • Een gefluisterd woord kan men mijlen ver horen.
  • Beheerder
  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 13629
  • Country: nl
  • Karma: +14/-14
  • Leeftijd: 56
  • Locatie: Amsterdam
    • Bekijk profiel
Indiase kruidenmix
« Reactie #3 Gepost op: juli 02, 2013, 09:57:20 am »
Vandaag bij de kruidenmixen de Indiase kruidenmix toegevoegd.
Kijk ook eens naar de andere mixen, zo doe je nog een keer inspiratie op om minder zout te eten en meer echte smaak aan je voedsel te geven.
Afvallen is geen medicijn voor het leven.

Sweetpea

  • Een gefluisterd woord kan men mijlen ver horen.
  • Beheerder
  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 13629
  • Country: nl
  • Karma: +14/-14
  • Leeftijd: 56
  • Locatie: Amsterdam
    • Bekijk profiel
Minder zout - meer kruiden! Vind hier recepten voor eigen gemaakte kruidenmixen.
« Reactie #4 Gepost op: april 19, 2016, 12:33:16 pm »
Waarom haal ik dit topic naar boven?
Omdat Dukan een zoutarm dieet is. Is het daarom ook smakeloos? Nee, dat is het niet. Er is zoveel lekkers te maken als je maar goede vrienden wordt met kruiden en specerijen.
In deze rubriek vind je kruidenmengsels en tips om je eten smakelijker te maken en gezonder omdat het zout grotendeels achterwege gelaten wordt.

Vandaag een tweede versie van de tacokruidenmix toegevoegd zonder maizena. Heerlijk bij gehakt en kip.

Nieuwsgierig naar kruiden en specerijen bezoek dan http://www.naturalspices.eu eens.
Afvallen is geen medicijn voor het leven.

Gnoeff

  • Beheerder
  • Sr. Member
  • *****
  • Berichten: 259
  • Country: nl
  • Karma: +2/-1
  • Leeftijd: 53
    • Bekijk profiel
Re: Minder zout - meer kruiden! Vind hier recepten voor eigen gemaakte kruidenmixen.
« Reactie #5 Gepost op: juni 06, 2017, 10:36:59 pm »
Ik was op zoek naar Tandoori kruiden om zelf te maken. Die vond ik niet in dit overzicht dus op het internet zoeken naar Tandoori kruiden. en kwam op een webpagina www.plezierindekeuken.nl het volgende tegen:

TANDOORI KRUIDEN INGREDI╦NTEN
1 Halve eetlepel zwarte peper
4 Eetlepels komijnzaad
3 Eetlepels korianderzaad
8 Hele kruidnagels
5 Eetlepels paprikapoeder
1 Halve eetlepel cayennepeper
1 Halve eetlepel kaneel
1 Theelepel nootmuskaat
(de halve eetlepel zout laat ik weg)

BEREIDING TANDOORI KRUIDEN
Rooster alle kruiden in een pannetje, gooi het om, schuif het heen en weer tot je de geur echt goed begint te ruiken.
Doe je kruidenmengsel in een bakje om af te laten koelen en giet het daarna in een vijzel.
Maak nu in de vijzel een egaal kruidenmengsel van je kruiden door het goed te stampen en malen. De geur kan overweldigend zijn, maar dit is een teken dat de smaken en geuren goed vrijkomen.

Mijn hele keuken ruikt nu naar de tandoori kruiden. Heerlijk!

Daarna wilde ik deze pagina updaten met de Tandoori kruiden; wat bleek. staan ze er gewoon bij als Indiase kruidenmix. (maar dan zonder cayennepeper). Had ik dus helemaal niet zover hoeven zoeken. Alles, maar dan ook alles is op deze pagina's te vinden :)
Gestart: F1 28-8-2014 108 Kg
Huidig: F4 91,5 Kg (streefgewicht)

Sweetpea

  • Een gefluisterd woord kan men mijlen ver horen.
  • Beheerder
  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 13629
  • Country: nl
  • Karma: +14/-14
  • Leeftijd: 56
  • Locatie: Amsterdam
    • Bekijk profiel
Re: Minder zout - meer kruiden! Vind hier recepten voor eigen gemaakte kruidenmixen.
« Reactie #6 Gepost op: juni 07, 2017, 06:56:43 am »
 ;D
Afvallen is geen medicijn voor het leven.

Gnoeff

  • Beheerder
  • Sr. Member
  • *****
  • Berichten: 259
  • Country: nl
  • Karma: +2/-1
  • Leeftijd: 53
    • Bekijk profiel
Re: Minder zout - meer kruiden! Vind hier recepten voor eigen gemaakte kruidenmixen.
« Reactie #7 Gepost op: oktober 31, 2018, 08:55:03 am »
De feestdagen komen er weer aan.
Heb je ook zo'n zin in speculaas? of een kruidige thee?
Met de onderstaande kruiden kan je een groot scala van kruidenmengsels maken. Probeer het eens!
Gestart: F1 28-8-2014 108 Kg
Huidig: F4 91,5 Kg (streefgewicht)

Dukan Dieet Forum

Re: Minder zout - meer kruiden! Vind hier recepten voor eigen gemaakte kruidenmixen.
« Reactie #7 Gepost op: oktober 31, 2018, 08:55:03 am »

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 
Back to top